Gamle ord og uttrykk.

Har du noen ord, uttrykk eller "sleng" på språket som kanskje ble sagt mye? Så skriv det ned her på siden å del med oss!
Skrevet av Ragnar M, 28. des, 2014
Hei Knut!
Dette ordet har jeg ikke hørt. Vet ikke om det er nordnorsk i det hele tatt. Googlet på deg og fant ut du bor i 'Gildeskål. Da har jeg en opplevelse fra mange år tilbake, jeg reiste med hurtigruta fra Tromsø til Mehamn. Da var det en som drakk litt øl innimellom og sang og spilte gitar - i alle fall fra Havøysund til jeg gikk i land. Han sang ikke den samme to ganger. Husker noe av et refreng: "kan man drikke av Gildeskål og synge uten Røst?" Har du hørt noe som ligner. Han hadde og en nidvise hvor teksten i et av versene var at søringene trodde folk nordpå hadde hale. Det var visst en myte som oppstod under evakueringen av Finnmark og Nord-Troms. Versene ble avsluttet med "nord om Tromsø, nord om Tromsø. Kjenner du til disse - hører vi gjerne fra deg. Eller det er andre som kjenner disse tekstene, eller rettere sagt brokker av en tekst(er)
E-post:
Skrevet av knut bårje, 24. des, 2014
PEIVISK ka betyr d
Skrevet av Ragnar Mortensen, 27. nov, 2014
Hei Hallstein! Jeg har ikke hørt dette ordtaket før. Send spørsmålet til Språkteigen, programmet går på nrkP2 hver søndag kl 0930 og i reprise mandag kl. 2330 og torsdag kl 0603
http://radio.no/spraakteigen

Der kan de svare på det meste av språklige rariteter. En som er fra dine kanter er ofte og gir gode svar om historikken og av og til opphavet av ordtak. Husker ikke navnet hans i farta. Han har bl.a. jobbet i Norsk Språkråd
E-post:
Skrevet av Hallstein Dvergsdal, 27. nov, 2014
Siste kastet gjer lusa leiast, seier vi av og til her i Jølster. Nokon som veit noko om opphavet?
E-post:
Skrevet av Bente, 13. nov, 2014
Fint ord, men har ikke hørt det i vårt distrikt. Kanskje andre har ?
E-post:
Skrevet av Arvid Arntzen, 13. nov, 2014
Ovenbår. Uttrykk brukt i Saltenområdet om nedbør, det være seg regn eller snø. Er dette et ord som er i bruk i andre dialekter?
E-post:
Skrevet av Ragnar M, 7. okt, 2014
Hei Sigrid! Hvis dette er et utrykk som brukes på Sørlandet, da spør du i feil ende av landet. Hva dette ordet kommer av, det blir bare ukvalifisert gjetning: Å hale ut tiden, en forkortning av det; halutt, halutten. Begge ord kom med rød strek under, så de finnes ikke på pcens stave- og gramatikk-kontroll.
E-post:
Skrevet av Sigrid Bjørg Ramse, 21. sep, 2014
Kva kjem ordet halutt av? Eit velkjent uttrykk her på sørlandet - mest i bruk for eit par generasjonar sidan, men enno i bruk av somme "godt vaksne". Eg brukte det seinast i går: "Det var ikkje lange halutten", sa eg og meinte at "det var fort gjort". Begynte så lure på ordet, og greier ikkje finne det i mine oppslagsverk eller på nett.
E-post:
Skrevet av Ragnar, 9. jul, 2014
PELEMENTMAKAR. En tusenkusntner og lignende som fikk til det andre ikke kunne finne på. Et eksempel som jeg har lagt inn på et bilde av en kaffetrakter fra 1950-60 tall på Gamvik Museum, en sann hending da jeg gikk på skole i Vadsø 1966-67. En oppfinnsom kar fra Vardø skulle ha tevannet kokt når han kom på hybelen i storefri. Han kappa kabelen til trakteren og videre var remediene - en lampettbryter, ei musefelle, et gummistrikk og ei vekkeklokke. Der kabelen ble kappet ble lampettbryteren koblet og musefella skulle slå på bryteren som var koblet til gummistrikket som var koblet til vekkeklokka og når den begynte å ringe utløste den musefella og så videre. Dette hadde fungert hvis vekkeklokka hadde gått riktig - heldigvis oppdaga et pensjonist-ektepar som bodde i Fylkesbrakka og avverget en brann.
E-post:
Skrevet av Bente, 13. mai, 2014
Hæres= klare å gjøre/ta i. "At du hæres..."
E-post:
Skrevet av Bente, 7. apr, 2014
"Surke" = små skrike
"Vikka" = uke
E-post:
Skrevet av Bente, 7. jan, 2014
Gå ikke "tom reipa"..= Man tar alltid ting med seg tilbake som allikevel skal dit. Vi hørte alltid det, da varelagrene til den lille butikken vår lå litt rundt omkring (kaihus, damperiet, Gammel Gården, sjåen...). Vi måtte alltid huske på å ta med noe tilbake til butikken f.eks, allså ikke gå "tom reipa" tilbake :)
E-post:
Skrevet av Bente, 14. nov, 2013
Uttrykk fra -60 -70 tallet, og noe flåsete til de som "sparte" på maten:
"Det var så lite mat at man må sleike hverandre rundt kjeften, for å bli mett".
:)))
E-post:
Skrevet av Bente, 14. nov, 2013
Spissposhandel = småkjøp
E-post:
Skrevet av Bente, 12. nov, 2013
Ta lyra= Tar du i mot
E-post:

Nyeste kommentarer

16.08 | 08:00

Einar, tusen takk for ekstra opplysningen Kjente du Ivarna? Vet du hvorfor hun var der? Bare nysgjerrig..

16.08 | 07:56

Kvinnen bar henne er Ivarna Stranden fra Skjøra i trøndelag.

28.07 | 14:26

nr 2 første rekke Erling Åge Pettersen og nr. 3 er Finn Kvalvik

08.02 | 17:26

Ja, nå ser jeg også det. Fantastiske bilder. Småbåter til festbruk. Kunne ikke bli bedre. Takk Ragnar for dine bidrag